Президентът на САЩ Джо Байдън очаква да разговаря с китайския лидер

...
Президентът на САЩ Джо Байдън очаква да разговаря с китайския лидер
Коментари Харесай

До 10 дни Байдън и Си Дзинпин ще проведат разговори

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън чака да беседва с китайския водач Си Дзинпин през идващите 10 дни, до момента в който Съединени американски щати обмислят дали премахването на някои мита върху китайския импорт би помогнало за прекъсване на необузданата инфлация, заяви " Блумбърг ".

Вече напрегнатите връзки сред двете най-големи икономики се утежниха поради отхвърли на Китай да осъди нахлуването на Русия в Украйна.

" Мисля, че ще приказвам с президента Си в границите на идващите 10 дни ", сподели Байдън в сряда, говорейки пред репортери след пътуването до Масачузетс, където разиска своята стратегия за климата. 

Служител от администрацията омаловажи ролята, която митата ще играят в полемиката, която длъжностното лице разказа като евентуално телефонно позвъняване. Ще се дискутират главно двустранни, районни и световни въпроси и няма да бъде обвързвано с тарифния развой, сподели служителят.

Разговорите идват на фона на редица разногласия сред страните, в това число митата, Тайван, както и комерсиалните и военни връзки на Китай с Русия. За последно двамата президенти разговаряха през март.

В момента няма публично удостоверение, сподели представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом след забележките на Байдън.

Байдън беше запитан и за обявената опция за пътешестване на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, водеща фигура в неговата партия, до Тайван. " Военните считат, че това не е добра концепция сега, само че не знам какво е положението й ", отговори Байдън.

Очаква се скоро Байдън да разгласи решението си дали ще анулира някои от митата на някогашния президент Доналд Тръмп.

На срещи с икономическия му екип през последните няколко месеца публични лица разискаха дали премахването на митата би помогнало за битката с рекордната инфлация в Съединени американски щати или би направило Байдън уязвим на офанзиви от републиканците, както и от проведения труд. Администрацията е загрижена, че широкообхватните понижения на цените няма да доведат до спестявания, трансферирани на потребителите, сподели чиновник, осведомен с разискванията.

Тръмп наложи мита върху над 300 милиарда $ китайски импорт. Но администрацията на Байдън се пробва обезверено да ограничи бързо растящите цени в Съединени американски щати преди междинните избори през ноември.

Тръмп употребява раздел 301 от Закона за търговията от 1974 година, с цел да удари Китай с митата, от юли 2018 година, откакто следствие заключи, че Китай е откраднал интелектуална благосъстоятелност от американски компании и ги е принудил да трансферират технологии.

Митата обхващаха артикули, в това число промишлени първични материали като микрочипове и химикали, и потребителски артикули като облекло и мебели. Въпреки че няма директна индикация кои мита могат да бъдат отстранени, висши чиновници на администрацията споделиха, че намаляването на цените за домашен артикули може да помогне за облекчение на потребителската инфлация, която се форсира с най-бързите темпове от 1981 година през юни по отношение на година по-рано.

Все отново премахването на митата върху артикули като колела и дрехи няма да помогне на американците там, където инфлацията вреди най-много - храни, горива и жилища.

Припомняме, че преди ден държавното управление на Китай предизвести, че ще предприеме " силови ограничения ", в случай че ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети Тайван. " Файненшъл таймс " писа, че тя ще посети острова, който Китай преглежда като своя територия, идващия месец.

Говорейки в Пекин, представителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан съобщи, че всяко посещаване на Пелоси би " съществено подкопало суверенитета и териториалната целокупност на Китай ".

Белият дом е изразил угриженост по отношение на пътуването на Пелоси, заяви Financial Times.

Имаше разделения в администрацията на Демократическата партия в Съединени американски щати по отношение на това дали Пелоси би трябвало да посети Тайван.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР